Látnivalók Igalban

Látnivalók Igalban

Ha Igalban nyaralnak, akkor érdemes felkeresni nemcsak a környékbeli, hanem a városban található látnivalókat is.


LÁTNIVALÓK IGALBAN


Igali Szent Anna Templom

A XV. században - gótikus stílusban épült - római katolikus templom, 1756-ban átalakították. Belső berendezéséből a főoltár, a szószék és a keresztelőkápolna XVIII. századi, barokk.

Igali Szent Anna-templom tornya 43 méter magasba nyúlik. Külsejében igazán hasonlít a néhány évvel korábban épült Andocsi templomhoz. 

A 13 regiszteres orgona 1883-ban készült el, melynek készítője Ország Sándor budapesti orgonaépítő volt. Berendezéséből művészileg kiemelkedő a faragott főoltár és a vele azonos stílusú szószék és szobrai.

A főoltár képének központi alakja Szent Anna, aki a mai templom védőszentje, mellette férje, Szent Joachim és leányuk, a kis Szűz Mária látható. Sajnos a kép készítője ismeretlen. Fontos megemlíteni még a régi templomból származó Szent Márton képet is, amely művészi szempontból igazán jelentős.

Kálvária-domb

A Kálvária-dombon épült szoborcsoport művészeti és egyházi értéke mellett történelmi szempontból is jelentős. Rákóczi kuruc seregének egyik súlyos, 1707. februári vereségét őrzi a Kálvária domb: mélyében Vak Bottyán a császári csapatok elesett katonái és a harcoknak áldozatul esett helyi lakosok kaptak itt közös, örök pihenőhelyet. Ide hordták össze az elpusztult épületek maradványait, melyekből e kis domb keletkezett.

Igali Szent Donát Kápolna

Az igali szőlőhegyen található kápolna mindössze 1,5 km-re található a gyógyfürdőtől, amely így egy kellemes kirándulás keretén belül bárki számára könnyedén, akár gyalog is meglátogatható.

A szőlőhegyen lévő több mint 100 éves Kőkereszt és a 2014-ben felújított Szent Donát Kápolna kellemes sétával érhető el. Régebben évente két alkalommal tartottak misét benne: Szent Donát és Szent György napján, de ma már csak kirándulóhelyként látogatható. 






7275 Igal, Mátyás Király utca 32. • info@gellertapartman.hu